HUPX

Energy Business Motion

Napon belüli piac

A Napon belüli piac-összekapcsolás megvalósítására a harmadik energiacsomag elfogadásával illetve a megújuló villamosenergia termelés növekvő súlyával egyre sürgetőbbé válik. A kiegyenlítő energia felhasználásának csökkentése érdekében fontos, hogy a kereskedőknek lehetősége nyíljon a leszállításhoz közel eső órákban villamosenergia kereskedésre. 2014 júniusában 6 tőzsde (APX, BELPEX, EPEX SPOT, GME, Nord Pool, OMIE) egyezséget kötött a napon belüli piac-összekapcsolás megvalósítása érdekében, mely később kibővült a releváns TSO-kkal. Az együttműködés az XBID (Cross Border Intraday) nevet kapta. A projekt az MCO plan 2017 júniusi elfogadásával elismerésre került az Egységes Napon Belüli Piacösszekapcsolás (Singel Intraday Coupling, SIDC) célmodelljének kiinduló alapjaként. Ezzel minden NEMO számára kötelező vált a projektben történő részvétel.

Az XBID élesbe állása két nagyobb hullámban történik meg. A HUPX a második hullámban vesz részt, mivel az első hullámban a projekt alapító tagok indulnak. A nem XBID tag országok felzárkóztatása érdekében egy Accession Stream munkacsoportot lett létrehozva, a csatlakozásra történő felkészüléshez. Jelenleg a HUPX részt vesz a munkacsoport munkájában, hogy teljesítse az EU-s elvárásokat. Az XBID projekt összetettsége miatt a megvalósítás regionális együttműködéseken keresztül (Local Implementation Projekt, LIP) történik. Ennek érdekében a HUPX több környező tagállamban jelenlévő NEMO-val és TSO-val együttműködve (német, osztrák, cseh, román, szlovén és horvát) megalapította a regionális projektet, a LIP 15-öt.

AZ XBID megoldás folyamatos kereskedésen alapul. Az ajánlatok párosítása egy központi ajánlati könyvben (Shared Order Book, SOB) történik meg, a TSO-k által meghatározott, elérhető határkeresztező kapacitások függvényében. A kapacitások a helyi szabályozóhatóság döntése alapján a magyar határokon implicit módon kerülnek majd kiosztásra. Az ajánlatok a központi ajánlati könyvbe a helyi kereskedési rendszereken keresztül kerülnek be.