HUPX

Energy Business Motion

Napon belüli aukciós piac

Tervezett go-live: 2024 Q2

Előzmény

A napon belüli piacösszekapcsolás megvalósítása a harmadik energiacsomag elfogadásával illetve a megújuló villamosenergia termelés növekvő súlyával egyre sürgetőbbé vált. A kiegyenlítő energia felhasználásának csökkentése érdekében fontos, hogy a kereskedőknek lehetősége nyíljon a leszállításhoz közel eső órákban villamosenergia kereskedésére. 2014 júniusában 6 tőzsde (APX, BELPEX, EPEX SPOT, GME, Nord Pool, OMIE) megállapodott folyamatos kereskedési elven alapuló napon belüli piac-összekapcsolás megvalósításáról, mely később kibővült a releváns TSO-kkal. Az együttműködés az XBID (Cross Border Intraday) nevet kapta. A projekt az MCO Plan 2017. júniusi elfogadásával elismerésre került az Egységes Napon Belüli Piacösszekapcsolás (Single Intraday Coupling, SIDC) célmodelljének kiinduló alapjaként. Ezzel minden NEMO számára kötelezővé vált a projektben történő részvétel. A projekt élesítése két nagyobb hullámban történt meg, a HUPX 2019 novemberében csatlakozott a SIDC-hez.

Az egységes napon belüli piacösszekapcsolás (SIDC) megvalósulásával a piaci résztvevők Európa-szerte képesek a folyamatos, napon belüli villamosenergia kereskedésre. A SIDC hatékonyabbá teszi a napon belüli kereskedést azáltal, hogy segíti a versenyt a piaci résztvevők között, növeli a piacok likviditását, megkönnyíti a megtermelt energia hatékony szétosztását, és segíti a piaci résztvevők számára a fogyasztásban és termelésben váratlanul bekövetkező változások kezelését.

A napon belüli kapacitás árazás, vagyis az Intraday Auction (IDA) az egységes napon belüli piacösszekapcsolás (SIDC) része és kiegészíti a folyamatos kereskedésű alapú SIDC piacot.

Az IDA megvalósítását a Bizottság (EU) 2015/1222 CACM rendelet 55. cikke „A napon belüli kapacitás árazása” cím alatt írja elő. A módszertan célja a határkeresztező kapacitások szűkületének árazása, mely a folyamatos kereskedésben nem tud megvalósulni. Ezen kívül tovább erősíti a hatékony versenypiacok kialakításának lehetőségét az EU–ban a villamosenergia-termelés, -kereskedelem és -ellátás területein (a CACM rendelet 3. (a)) figyelembe véve az egyenlő versenyfeltételek megteremtésének fontosságát a piaci szereplők számára az övezetközi napon belüli piacokon folytatott tevékenységük során. A hatékony verseny közös övezetközi napon belüli piac (egységes napon belüli összekapcsolás) létrehozásával érhető el.

Design

Az IDA részeként 3 napon belüli aukció kerül kialakításra, az aukciók időzítése a következőképpen fog megvalósulni:

  • A D-1 napon a D szállítási nap összes MTU-jára egy IDA-t kell tartani, azaz az első aukciós MTU-tól 00:00 órától a D szállítási nap végéig, ekkor az ajánlat benyújtásának határideje a D-1 napon 15:00 középeurópai idő szerint.
  • A D-1 napon a D szállítási nap összes MTU-jára egy IDA-t kell tartani, azaz az első aukciós MTU-tól 00:00 órától a D szállítási nap végéig, ekkor az ajánlat benyújtásának határideje a D-1 napon 22:00 középeurópai idő szerint.
  • A D napon a D szállítási nap összes fennmaradó MTU-jára egy IDA-t kell tartani, azaz a 12:00-kor kezdődő első aukciós MTU-tól a D szállítási nap végéig, ekkor az ajánlat benyújtásának határideje a D napon 10:00 középeurópai idő szerint.

Az IDA piacon 15 perces időegységekben (MTU) lesz lehetőség kereskedni.

Az aukciós algoritmus és a folyamatos kereskedési algoritmus közötti kapcsolat biztosítására egy új interface kerül lefejlesztésre, melynek neve IDA Central Interface Point (IDA CIP).

Az XBID kapacitás adatai - mint hálózati korlátok - inputként szolgálnak az IDA piacösszekapcsolást megelőző (pre-coupling) folyamatokhoz. A hálózati adatok az XBID-ből a NEMO-kon keresztül jutnak el az EUPHEMIA-ba (aukciós algoritmus), a rendszerek közötti adatátadást az IDA CIP biztosítja. Az EUPHEMIA algoritmus számolja ki az IDA eredményeket. Miután véget ér a kalkuláció, az IDA eredményeket a NEMO-k visszaküldik az XBID-nek, így az XBID-ben a már allokált kapacitás adatok (Already Allcoated Capacity) és a CMM (Capacity Management Module) fájlok is frissülnek az IDA-ra allokált kapacitás adatokkal.

Az IDA projekt várható előnyei közé tartozik a jogszabályi előírások teljesítése mellett a határkeresztező vezetékek korlátozott kapacitásainak hatékonyabb elosztása, illetve a piaci szereplők számára több lehetőség nyílik majd a napon belüli, határokon átnyúló kereskedelemre.

Tervezett go-live: 2024.Q2