HUPX

Energy Business Motion

A HUPX 10 éves évfordulóját ünnepli

A HUPX Magyar Szervezett Villamosenergia-piac Zrt., a szervezett magyar spot energiapiac üzemeltetője 2020. július 20-án ünnepli 10. évfordulóját.

A HUPX Zrt-t 2010-ben a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító, a MAVIR Zrt. azzal a céllal hozta létre, hogy villamosenergia-piac kulcs szereplőjeként megbízható referenciaárat, illetve tőzsdei kereskedési platformot biztosítson a piaci szereplők számára.

A HUPX alapítása óta sikeresen működik egy versenyképes környezetben, egymás után fontos mérföldköveket ér el annak köszönhetően, hogy innovációs szemlélettel nagy hangsúlyt fektet platformjai és szolgáltatásai folyamatos fejlesztésére.

„Az elmúlt tíz évben fejlesztettük szolgáltatásainkat, kibővítettük termékkínálatunkat, növeltük kereskedési volumenünket és a tagjaink számát. Mindezt azért, hogy az ügyfelek igényeinek legjobban megfelelő kereskedési platformot üzemeltethessük. Ebben a szellemben tervezzük folytatni a működést a következő évtizedben is.”

/ Istvánffy György, Vezérigazgató, HUPX Zrt. /

A teljes sajtóközlemény ITT található.

 

HUPX 10 kiemelkedő mérföldköve

 • 2019 - A HUPX sikeresen csatlakozott az XBID Egységes Napon belüli Piac-összekapcsolás (SIDC) projekthez

  A napon-belüli kereskedelem hatékonyságának növelése érdekében a HUPX 2019. november 19-én sikeresen csatlakozott az XBID (azaz cross-border intraday projekthez). A projekt feladata az EU Egységes Napon belüli Piac-összekapcsolásának (SIDC - Single Intraday Coupling) megvalósítása. Az XBID-hez történő csatlakozás a HUPX napon-belüli kereskedett mennyiségének azonnali jelentős növekedését eredményezte. Az XBID csatlakozást követően a HUPX 2020-ban már havonta átlagosan 77 GWh-ás forgalmat bonyolít a napon belüli piacon.

 • 2018 - Bemutattuk az e-learning platformunkat

  2018-ban bevezettük az e-learning platformot, amely távoli hozzáférést biztosít képzési anyagainkhoz, és a kereskedők számára lehetőséget teremt, hogy online is vizsgázhassanak. A kereskedők előszeretettel választják a szolgáltatást, már közel száz vizsgát tettek le a platformon.

 • 2016 - Elindítottuk a HUPX Napon belüli piacát (Intraday Market - IDM)

  2016-ban bővítettük kínálatunkat a Napon belüli Piac (Intraday Market - IDM) létrehozásával, azzal a céllal, hogy tagjaink számára kiegészítő kereskedési lehetőségeket biztosítsunk a szállításhoz közelebb eső időben, és felkészítsük a magyar villamosenergia-piac integrálódását, az európai belső villamosenergia-piachoz.

 • 2015 - A HUPX megszerezte a NEMO státuszt

  A HUPX 2015-ben megkapta a magyar nemzeti szabályozó hatóságtól a NEMO (Nomineted Electricity Market Operator, azaz Kijelölt Villamosenergia-piac Üzemeltető) státuszt, az EU szintű jogszabályi rendelkezések – az ún. CACM rendelet – előírásaival összhangban. A NEMO státusz megújítására 2019-ben került sor, amikor a HUPX kijelölése határozatlan időre bővült.

 • 2014 - Megvalósult a 4M MC piac-összekapcsolás Csehország, Szlovákia, Magyarország és Románia között

  A Magyar Szervezett Villamosenergia-piac – a cseh, szlovák és román villamosenergia-piaci (PX) és átvételi rendszerirányító (TSO) partnerekkel karöltve – a 4MMC égisze alatt 2014 novemberében indította el az összekapcsolt másnapi piacok működését. A következő évben a HUPX Másnapi piacának volumenei 18,5 %-os növekedést értek el. A kereskedett mennyiségek azóta is növekvő tendenciát mutatnak, 2020-ban a kereskedett mennyiségek majdnem kétszeresükre nőttek. Jelenleg várjuk, hogy további környező piacokkal csatlakozhassunk, és tovább bővíthessük ezeket az előnyöket.

 • 2013 - Megalapítottuk a CEEGEX Közép-Kelet-Európai Szervezett Földgázpiac Zrt.-t

  A CEEGEX Közép-Kelet-Európai Szervezett Földgázpiac Zrt., a HUPX első leányvállalatának alapításával, kibővítettük energiapiaci hatáskörünket a gáz szegmensre is, azzal a céllal, hogy egy új és hatékony földgáz kereskedési platformot alakítsunk ki Magyarországon. A CEEGEX 2013-ban kezdte meg működését és – követve a HUPX példáját – jelentős szereplőjévé vált a regionális gázpiacnak.

 • 2011 - Elindítottuk a HUPX fizikai határidős piacát

  2011-ben a HUPX-en belül bemutattuk a PhF termékeket, új szolgáltatást nyújtva tagjainknak – lehetővé téve fizikailag elszámolt határidős termékek kereskedését. Később, 2018-ban, a villamosenergia és a földgáz fizikai határidős termékek kereskedése átkerült a MiFID II által szabályozott pénzügyi piacra, a HUDEX-re.

 • 2010 - HUPX Másnapi piac (Day-ahead Market - DAM) 2010. július 20-án megkezdte működését

  A HUPX Másnapi piaca (Day-ahead market – DAM) 2010. július 20-án 11 taggal kezdte meg működését, a nyitás napján 2,3 GWh-os napi kereskedett mennyiséggel. 2020-ban az átlagos napi forgalom 69 GWh, míg a havi kereskedett mennyiségek folyamatosan meghaladják a 2 TWh-át, a tagok száma pedig elérte a 60-at. Az évek során a HUPX a régió egyik leglikvidebb energiatőzsdéjévé vált.

 

Jubileumi videó

Tudjon meg többet a történetünkről, nézze meg a „10 éves a HUPX” videónkat.

 

Ünnepeljen velünk!

Szerettünk volna partnereinkkel közösen egy kötetlen este keretében koccintani és ünnepelni e kerek évforduló alkalmából, azonban mindannyiunk egészsége és biztonsága fontosabb számunkra, így ezt most elhalasztjuk.

Az ünneplés azonban mégsem maradhat el, ezért koccintsunk együtt virtuálisan az elmúlt évtized közösen elért sikereire és a következő évekre!

Köszönjük, hogy mellettünk állnak!