HUPX

Energy Business Motion

Klíring és elszámolás

Elszámolás

European Commodity Clearing AG (ECC) elszámolóház szolgáltatásainak segítségével történik az energia és a hozzá kapcsolódó termékek tőzsdei és tőzsdén kívüli klíring és elszámolási tevékenysége. 2006-os megalapítása óta az ECC folyamatosan bővíti termékskáláját, növelte klíring tagjainak és partner tőzsdéinek számát. Jelenleg az ECC a HUPX mellett az EEX Asia, EEX, EPEX SPOT, Norexeco, PXE, Powernext, SEEPEX és SEMOpx piacokon biztosít klíring szolgáltatást.

Klíring

A számos piac és termék tekintetében nyújtott, automatizált és integrált elszámolási, illetve kockázatkezelési szolgáltatások lehetővé teszik, hogy az ECC egységesítse folyamatait és csökkentse biztosítéki követelményeit. Ezzel párhuzamosan biztosítja azt is a tagok számára, hogy a termékek és piacok között kereszt-klíringgel csökkentsék a finanszírozási költségeket. Az ECC nemzetközi szinten elismert vállalatirányítási struktúrát, valamint a tőkepiacok nemzetközileg elfogadott szabványainak megfelelő elszámolóházat üzemeltet.

NCM and DCP modell

A klíringnek két típusa elérhető: az NCM (Non-Clearing Member modell) és a DCP (Direct Clearing Participant modell) megoldások.

A DCP klíringtag olyan klíringtag, aki rendelkezik az ECC által megfelelő folyamatai alapján kiállított DCP klíringengedéllyel, és kizárólagosan jogosult saját spot piaci ügyleteinek elszámolására. A tranzakciók pénzügyi elszámolásához a DCP klíringtagnak elszámolási számlát kell nyitnia egy általa választott elszámolási bankban.

Az NCM klíringtagok olyan társaságok, amelyek nem rendelkeznek saját klíringengedéllyel. Az NCM egy Klíringtag (CM –CM-ek listája elérhető ECC oldalán) ügyfeleként vesz részt az elszámolásban azokon a piacokon, amelyek számára az ECC elszámolási szolgáltatásokat nyújt. A tranzakciók elszámolásához az NCM-nek fel kell vennie a kapcsolatot egy általa választott CM-mel.

Bővebb információért kérjük keresse fel az ECC honlapját: https://www.ecc.de/en/access/dcp-clearing-members