HUPX

Energy Business Motion

10 éves évfordulóját ünnepli a HUPX


     

A HUPX Magyar Szervezett Villamosenergia-piac Zrt., a szervezett magyar spot energiapiac üzemeltetője 2020. július 20-án ünnepli 10. évfordulóját. A HUPX Zrt-t 2010-ben a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító, a MAVIR Zrt. azzal a céllal hozta létre, hogy villamosenergia-piac kulcs szereplőjeként megbízható referenciaárat, illetve tőzsdei kereskedési platformot biztosítson a piaci szereplők számára. A HUPX alapítása óta sikeresen működik egy versenyképes környezetben, egymás után fontos mérföldköveket ér el annak köszönhetően, hogy innovációs szemlélettel nagy hangsúlyt fektet platformjai és szolgáltatásai folyamatos fejlesztésére.

A HUPX 2010. július 20-án 11 taggal kezdte meg működését, a nyitás napján 2,3 GWh-os napi kereskedett mennyiséggel. 2020-ban az átlagos napi forgalom 69 GWh, míg a havi kereskedett mennyiségek folyamatosan meghaladják a 2 TWh-át, a tagok száma pedig elérte a 60-at. Az évek során a HUPX a régió egyik leglikvidebb energiatőzsdéjévé vált.

Az elmúlt évtizedben a HUPX munkatársai azon dolgoztak, hogy a kereskedők számára a szolgáltatások széles köre váljon elérhetővé. Az első évek fejlesztései közül kiemelhető a HUPX fizikai határidős piacának 2011-es elindítása; a cseh-szlovák-magyar piac-összekapcsolás elindítása 2012-ben, amely két év múlva Románia csatlakozásával egészült ki az ún. 4M MC piac-összekapcsolás keretében; továbbá a HUPX napon-belüli piacának elindítása 2016-ban.

2016 óta a HUPX napon-belüli piaca lehetőséget kínál tagjai számára a kiegyenlítő energia igényeik csökkentésére, az energiatermelés optimalizálására a szállításhoz közelebb eső időben, és előrejelzési hibák vagy előre nem látható műszaki problémák kezelésére. A napon-belüli kereskedelem hatékonyságának növelése érdekében a HUPX 2019. november 19-én sikeresen csatlakozott az XBID (azaz cross-border intraday projekthez). A projekt feladata az EU Egységes Napon belüli Piac-összekapcsolásának (SIDC - Single Intraday Coupling) megvalósítása. Az XBID-hez történő csatlakozás a HUPX napon-belüli kereskedett mennyiségének azonnali jelentős növekedését eredményezte. Az XBID csatlakozást követően a HUPX 2020-ban már havonta átlagosan 77 GWh-ás forgalmat bonyolít a napon belüli piacon.

A magyar nemzeti szabályozó hatóságtól a HUPX 2015-ben megkapta a NEMO (Nomineted Electricity Market Operator, azaz Kijelölt Villamosenergia-piac Üzemeltető) státuszt, az EU szintű jogszabályi rendelkezések – az ún. CACM rendelet – előírásaival összhangban. A NEMO státusz megújítására 2019-ben került sor, amikor a HUPX kijelölése határozatlan időre bővült. A NEMO státusszal a HUPX jogosulttá vált az európai szintű piacintegrációs – így a napon-belüli és másnapi piac-összekapcsolási – projektekben való részvételre más NEMO-kkal, nemzeti szabályozó hatóságokkal és átvitelirendszer-üzemeltetőkkel együtt, az egységes páneurópai energiapiac megvalósítása céljából.

Az elmúlt tíz évben a HUPX egy elismert energiatőzsde-üzemeltető vállalatcsoporttá nőtte ki magát, és megalapította a magyar szervezett spot földgáz piacot, (CEEGEX), és a magyar villamosenergia- és földgáz határidős termékek szabályozott piacát (HUDEX).

A HUPX első leányvállalata, a CEEGEX Közép-Kelet-Európai Szervezett Földgázpiac Zrt. 2013-ban kezdte meg működését, és hamar egy dinamikusan fejlődő spot gázpiaccá vált, amelynek a platformján 2019-ben 34 TWh földgáz kereskedése valósult meg. A CEEGEX tevékenységével támogatja a hatékony portfóliókezelést, új kiegészítő forrásokat és fejlett kockázat kezelési megoldásokat kínál tagjai számára.

A HUPX Csoport legfiatalabb tagja, a HUDEX Magyar Derivatív Energia Tőzsde Zrt. 2018. január 3-án kezdte meg működését, határidős villamosenergia- és földgáztermékeket kínálva. A HUDEX indulása óta számos fejlesztést hajtott végre. Bevezetett egy automatizált elszámolási megoldást, kibővítette termékcsaládját, új árjegyzőket hozott mind a villamosenergia-, mind pedig a gázszegmensbe, és a közelmúltban egyedülálló kedvezményeket vezetett be a tőzsdén kívüli kereskedésekre, ezáltal a piacon elérhető legalacsonyabb tranzakciós díjakat kínálva.

A HUPX vezérigazgatója, Istvánffy György az elmúlt tíz év üzleti eredményeiről elmondta: „Nehéz lett volna elképzelni, amikor nyolc emberrel és egyetlen piaccal indult a HUPX, hogy eljutunk oda, ahol ma vagyunk. Mindez sok erőfeszítést és odaadást igényelt, de ma jogosan lehetünk büszkék az eredményeinkre és a piacaink által kínált vonzó szolgáltatásokra."

Küldetését teljesítve a HUPX Csoport hatékonyan járul hozzá a magyar villamosenergia- és földgázgáz-piac fejlődéséhez, a termelési tevékenységek hatékonyságának elősegítéséhez és a fogyasztói villamosenergia-árak mérsékléséhez. Ezen túlmenően likviditása és az általa biztosított referenciaárak révén a HUPX elismert, vezető helyet betöltő kereskedési platformmá vált Magyarországon, valamint a közép- és délkelet-európai régiókban.

A HUPX jövőjét tekintve Istvánffy úr hozzátette: „A folyamatos innovációs törekvés, valamint az a célkitűzés, hogy a réspiacokat minél hatékonyabban szolgáljuk ki, nagy hajtóerő volt a sikerünkben. Az elmúlt tíz évben fejlesztettük szolgáltatásainkat, kibővítettük termékkínálatunkat, növeltük kereskedési volumenünket és a tagjaink számát. Mindezt azért, hogy az ügyfelek igényeinek legjobban megfelelő kereskedési platformot üzemeltethessük. Ebben a szellemben tervezzük folytatni a működést a következő évtizedben is.”

További információért a HUPX termékeiről, szolgáltatásairól, és piaci adatairól látogasson el weboldalunkra: https://hupx.hu/en/

Kapcsolat:

Dijana Martinčić

Értékesítési Vezető

martincic@hupx.hu

+36 1 304 1098