HUPX

Energy Business Motion

A COVID-19 hatása a HUPX árakra és kereskedési mennyiségekre


     

Istvánffy György a HUPX Zrt. piacfejlesztési vezetője „A COVID-19 hatása a HUPX árakra és kereskedési mennyiségekre” címmel tartott előadást a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) szervezésében megtartott, a koronavírus energiapiacokra gyakorolt hatását elemző online workshop keretében 2020. április 22-én.

A koronavírus európai elterjedése okán szükségessé vált korlátozó intézkedések hatásai már rövidtávon is megfigyelhetők a villamosenergia-piacokon, de a szakértők szerint hosszú távú következményekkel is számolni kell. A szektornak a villamosenergia-fogyasztás átrendeződésével, az árak csökkenésével, valamint a gazdasági környezet megváltozása miatt a beruházások újraértékelésével kell szembenéznie.

A meghívott előadók a COVID-19 járvány által okozott rövidtávú, illetve várható hosszútávú hatásokat elemezték: Felsmann Balázs, a REKK Alapítvány szakmai igazgatója a nemzetközi villamosenergia-piacokon megfigyelhető változásokról beszélt; Herczeg Sándor, a MAVIR Piacüzemeltetésért felelős vezérigazgató helyettese a hazai villamosenergia-keresletben, és a termelési portfólióban megmutatkozó változásokat elemezte; Istvánffy György a HUPX-en kialakuló árakra és kereskedési mennyiségekre tett hatásokat mutatta be; míg Hazlach András az MVM Partner Zrt. proprietary kereskedelmi igazgatója egy energiakereskedő tapasztalatait mutatta be ebben turbulens időszakban.

Istvánffy György prezentációja teljes terjedelmében itt elérhető: Prezentáció