HUPX

Energy Business Motion

A HUPX kiterjeszti a napon belüli tizenöt perces villamosenergia-piaci termék kereskedhetőségét a magyar-román határmetszékre


     

A HUPX Magyar Szervezett Villamosenergia-piac Zrt. kiterjeszti a 15 perces villamosenergia-piaci termék kereskedhetőségét a magyar-román határmetszékre 2021. február 10-én. Az új határmetszék először a február 11-i napra lesz kereskedhető. A fejlesztés jelentős mértékben megkönnyíti valamennyi mérlegkör, kiváltképpen az időjárásfüggő energiatermelők menetrendtartását. A termék kialakítása fontos lépés az egységes európai napon belüli villamosenergia-piac kialakítása felé.

Az új termék csökkenő kiegyenlítő-energia költségeken és javuló megtérülési mutatókon keresztül ösztönözheti az időjárásfüggő megújulóenergia-termelőket a mind nagyobb mértékű rendszerbe lépésre. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha például egy napelempark termelésében eltérés áll elő az előzetes menetrendhez képest, sokkal nagyobb valószínűséggel lehet majd ezt a szervezett piacon elhelyezni, csökkentve ezzel a kiegyenlítőenergia igényét, és az ipari fogyasztók által finanszírozott költségeket.

A magyar-román határon eddig csak a 60 perces határkeresztező termék volt elérhető a HUPX napon belüli piacán kereskedő szereplőknek. A február 10-től elérhető, 15 perces termék ezt a felbontást növeli tovább, melytől a tőzsde további likviditás növekedést vár.