HUPX

Energy Business Motion

A HUPX új, 15 perces határkeresztező terméket vezet be a napon belüli folyamatos kereskedésben az osztrák-magyar határon


     

2020. december 10-én a HUPX új, 15 perces, határkeresztező terméket vezet be a napon belüli folyamatos kereskedésben az osztrák-magyar határon. Az új termék bevezetése egy nagyszabású, 15 és 30 perces, határkeresztező termékbevezetési projekt részeként zajlik az egységes napon belüli piacösszekapcsolási (SIDC) modell keretében, más Kijelölt Villamosenergia-piaci Üzemeltetők (NEMO) és Átvitelirendszer-üzemeltetők (TSO) részvétele mellett.

A fejlesztés lehetővé teszi a HUPX piaci tagok számára, hogy az új 15 perces határkeresztező termékekkel a magyar ajánlattételi övezetben kereskedjenek. Az ajánlatok bekerülnek a NEMO-k európai Közös Ajánlati Könyvébe, és más határkeresztező ajánlatokkal (a helyi HUPX ajánlatok mellett) ugyanolyan időfelbontással lesznek párosíthatók.

A 15 perces termékek bevezetése az osztrák-magyar határon lehetővé teszi a magyar piaci felek számára, hogy hozzáférjenek Ausztriában, illetve az összekapcsolt SIDC övezetben a 15 perces termékek meglévő piaci likviditásához, ami növelni fogja a kiegyenlítettlenség kezelésének lehetőségeit, közelebb a leszállítási időhöz.

Az új határkeresztező termék az XBID platformon keresztül lesz elérhető 2020. december 10-én, csütörtöktől, és kiegészíti a jelenleg elérhető 60 perces határkeresztező terméket. A december 10-ei éles indulás előfeltétele ugyanakkor a tesztelés sikeressége.

Az SIDC platformon cross-product matching funkciók lehetséges megvalósítása miatt további vizsgálatokat is folytatnak abból a célból, hogy az új HUPX 15 perces termék egy 60 perces termékhez is párosítható legyen.

Az osztrák-magyar határ 96 negyedórás kapuval működik majd 2020 decemberétől.