HUPX

Energy Business Motion

Az áramlás alapú Core másnapi piac-összekapcsolás sikeresen elindult


     

Új időszámítás kezdődik

A projekt résztvevői bejelentették, hogy az áramlás alapú Core másnapi piac-összekapcsolás 2022. június 8-án sikeresen elindult (2022. június 9-i szállítási nappal).

A projekt lévén lehetővé vált 13 ország, köztük Magyarország másnapi villamosenergia piacainak optimalizálása az áramlás alapú kapacitásszámítási mechanizmus révén. Az algoritmus lehetővé teszi az eddiginél sokkal hatékonyabb kapacitáselosztást a Core régió országaiban, melynek tagjai: Ausztria, Belgium, Csehország, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Luxemburg, Magyarország, Németország, Románia, Szlovákia Szlovénia.

Az új áramlás alapú kapacitásszámítási mechanizmus meghatározó mérföldkő az energiaátmenet szempontjából. Bevezetésével az európai villamosenergia rendszer flexibilisebb és hatékonyabb módon tudja kezelni az ingadozó, megújuló alapú termelést, amivel a régió 278 milliós lakossága számára teremt fenntarthatóbb környezetet.

A magyar másnapi villamosenergia piac-összekapcsolás számára a fejlesztés kapcsán egy új fizikai határ nyílik: Horvátország-Magyarország (implicit kapacitás allokációval). Ezen felül a Szlovénia-Magyarország közötti határon a technikailag szükséges, elszámolás köteles kereskedelmi villamosenergia áramlás kezdődik meg átmenetileg, majd a határmetszék elkészülését követően lehetővé válik a fizikai allokálás és szállítás is. 

Az indulásról szóló angol nyelvű megerősítés itt, a hivatalos angol nyelvű sajtóközlemény itt olvasható: >>

A MAVIR magyar nyelvű sajtóközleménye itt érhető el: >>