HUPX

Energy Business Motion

Az egységes napon belüli piac-összekapcsolás második hulláma sikeresen megvalósult


     

Az európai egységes napon belüli piac-összekapcsolásban (Single Intraday Coupling – SIDC) résztvevő felek megerősítik, hogy a földrajzi kiterjesztés, az úgynevezett „második hullám” sikeresen megvalósult. Jelentősen megnövekedett kereskedett mennyiségekről számoltak be abból a hét országból, amelyek a múlt héten csatlakoztak a piac-integrációs projekthez. A pán-európai kereskedelem így már 21 országban működik az egységes napon belüli piac-összekapcsolás keretében. A rendszer a bővítést követően is jól teljesít.

A kijelölt villamosenergiapiac-üzemeltetők (Nominated Electricity Market Operators – NEMOs) és átvitelirendszer-üzemeltetők (Transmission System Operators – TSOs) megerősítik, hogy az egységes nap belüli piac-összekapcsolás (korábban XBID néven ismert) második bővítése sikeresen lezajlott. A határkeresztező kereskedés november 19-én történt megkezdésének első két órájában a cseh kijelölt villamosenergiapiac-üzemeltető, az OTE már több, mint 1000 ügyeletet bonyolított le november 20-i szállítási nappal. A horvát kijelölt villamosenergiapiac-üzemeltető, a CROPEX piacán 16 különböző ország – köztük Norvégia és Spanyolország – piaci szereplőivel folytattak kereskedést. A HUPX, a magyar kijelölt villamosenergiapiac-üzemeltető beszámolt arról, hogy a kereskedett mennyiség a SIDC-hoz történő csatlakozást követő öt napon belül 14-szeresére növekedett összehasonlítva az indulást megelőző öt nap mennyiségével. A bolgár IBEX jelentése szerint az ügyletek átlagos száma megduplázódott a csatlakozás óta, valamint az OPCOM, a román kijelölt villamosenergiapiac-üzemeltető szintén arról számolt be, hogy mind a kereskedett mennyiség, mind pedig az ügyeletek száma kétszeresére nőtt. Szlovéniában a BSP Southpool beszámolója szerint a SIDC-hoz történő csatlakozást követő időszakban, szemben a 2018-as év azonos időszakával, a kereskedett mennyiség nyolcszorosára növekedett (11 762 MWh összehasonlítva az 1 425 MWh-val). Időközben Lengyelországban a TGE több, mint 2 000 MWh-s napi átlagot ért el a csatlakozás óta, amely több, mint kilencszeres növekedést jelent a 2018. évi 212 MWh napi átlaghoz képest.
 
Újabb fontos lépést téve az egységes integrált európai napon belüli piac bővítése felé, az egységes napon belüli piac-összekapcsolás sikeres földrajzi kiterjesztése során a következő országok kapcsolódtak be a folyamatos villamosenergia-kereskedelembe: Bulgária, Horvátország, Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovénia. A fenti országok az egységes napon belüli piac-összekapcsolást már működtető alábbi országokhoz csatlakoztak: Ausztria, Belgium, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Lettország, Litvánia, Norvégia, Hollandia, Portugália, Spanyolország és Svédország. 2020 végére várható a földrajzi kibővítés harmadik hulláma.

Az egységes napon belüli piac-összekapcsolás egy közös informatikai rendszeren alapul, amely egy közös ajánlati könyvet (Shared Order Book – SOB), egy kapacitáskezelő modult (Capacity Management Module – CMM) és egy szállítási modult (Shipping Module – SM) tartalmaz. Ez lehetővé teszi, hogy a piaci szereplők által az egyik ajánlattételi-övezetben beadott ajánlatok találkozni tudjanak bármely más ajánlattételi-övezetben működő piaci szereplők által hasonlóan benyújtott ajánlatokkal a rendelkezésre álló kapacitások mértékéig, a projekt által lefedett piaci területen. A napon belüli megoldás támogatja mind az explicit kapacitás felosztást a horvát/szlovén és francia/német határokon (az illetékes nemzeti szabályozó hatóságok kérésére), valamint az implicit folyamatos kereskedést. Továbbá, összhangban áll az EU integrált napon belüli piac célmodelljével.

Az egész Európára kiterjedő napon belüli piac-összekapcsolás kulcsfontosságú eleme az európai belső energiapiac megvalósításának. Mivel az időjárásfüggő megújuló energiaforrásból származó termelés egyre növekvő részarányt képvisel az európai energiatermelés összetételében, ezért a napon belüli piacok összekapcsolása a határkeresztező kereskedelem révén egyre fontosabb eszköz lesz a piaci szereplők számára pozícióik egyensúlyban tartásában. Az egységes napon belüli piac-összekapcsolás kezdeményezésének célja a napon belüli kereskedelem általános hatékonyságának növelése.