HUPX

Energy Business Motion

DE-AT-PL-4M MC (Interim Coupling) Project GO-LIVE: egy új korszak kezdődik


     

Örömmel értesítjük tagjainkat arról, hogy a DE-AT-PL-4M MC (Interim Coupling) Project sikeresen megvalósult, és az új, összekapcsolt kereskedés kezdetét vette 2021. június 17-én.

A 4M MC (Csehország, Szlovákia, Magyarország, Románia) és a nyugat-európai Multi Regional Coupling (MRC) régiók összekapcsolásának eredményeképp implicit kapacitásfelosztás vált lehetővé 6 új határon (PL-DE, PL-CZ, PL-SK, CZ-DE, CZ-AT, HU-AT), még kedvezőbb feltétleket teremtve a másnapi villamosenergia kereskedelemben résztvevő piaci szereplők számára.

 

A DE-AT-PL-4M MC (Interim Coupling) kezdeményezés az EU legnagyobb piac-összekapcsolási projektje, amely amellett, hogy Kelet- és Nyugat-Európa másnapi villamosenergia-piacainak egyesülését hivatott megvalósítani, az utolsó, és egyben legjelentősebb lépésként értékelhető az egységes európai másnapi piac-összekapcsolás felé.

 

A HUPX Zrt. köszönetét fejezi ki a projektben résztvevő partnereinek, akik tevékenyen hozzájárultak ennek az európai viszonylatban is fontos eseménynek a megvalósulásához: 7 résztvevő ország (Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Románia, Szlovákia) összesen 16 rendszerirányítója, illetve NEMO-ja - Kijelölt Villamosenergia-piac Működtetője), az országok szabályozó hatóságainak bevonásával és támogatásával.

 

A projekt révén a HUPX rugalmasabban és hatékonyabban tudja szolgálni a piaci szereplőket, a számára kiemelt fontosságú, legerősebb nagykereskedelmi piacán, a másnapi piacon.

 

Bővebb információért, kérjük tekintse meg sajtóközleményünket:

>>

Angol nyelvű, az SDAC által kiadott sajtóközlemény itt érhető el:

>>