HUPX

Energy Business Motion

Dr. Vajta Mátyás a HUPX új vezérigazgatója


     

A MAVIR ZRt. Dr. Vajta Mátyást nevezte ki a HUPX Magyar Szervezett Villamosenergia-piac Zrt. vezérigazgatói pozíciójába.

A HUPX egyedüli részvényese, a MAVIR ZRt. felügyelőbizottságának döntése szerint Dr. Vajta Mátyás került kinevezésre a HUPX Magyar Szervezett Villamosenergia-piac Zrt. vezérigazgatói pozíciójába.  A kinevezése előtt a magyar átviteli rendszerirányítónál, korábban a HUPX Zrt.-nél dolgozó energiapiaci szakértő 2020. augusztus 1-től veszi át a vezérigazgatói szerepet.

„A HUPX újonnan kinevezett vezérigazgatójaként fő célom egyrészt a társaság alaptevékenységének folytatása, amely egy átlátható diszkriminációmentes tőzsdei kereskedési platform biztosítása, ami – a magyar és a regionális referencia ár meghatározásával –
hatékonyan hozzájárul a magyar energiapiac fejlődéséhez, továbbá a társaság irányadó és haladó szellemiségű szerepének erősítése az energiaiparban. Másrészt célom a HUPX jövőbeni projektjeinek vezetése, a piac-összekapcsolási projektek folytatása, és a hazai, illetve a régió villamosenergia-piacának fejlesztése, többek között az európai villamosenergia-piacok integrációjának elősegítése érdekében. Ezek lesznek a következő időszak főbb kihívásai.
Erősen hiszek az együttműködésben és a csapatmunkában. Azt gondolom, hogy a siker egyik kulcsa az, hogy megtaláljuk a közös célokat, azokban megegyezzünk, és bizalmi légkört alakítsunk ki. Ebben a szellemben szeretnék dolgozni a HUPX Csoportban és minden partnerünkkel. ”– mondta kinevezése után Vajta Mátyás.

A HUPX vezérigazgatójának kinevezett Vajta Mátyás, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végzett jogászként, majd a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen jogász-közgazdász diplomát is szerzett. Szakmai pályafutása a HUPX-nél 2010-ben kezdődött, amikor az akkor újonnan alapított HUPX Magyar Szervezett Villamosenergia-piac Zrt. piacfelügyeleti és back office vezetője volt két és fél évig. Ezt követően 2013-tól a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt.-nél folytatta tovább munkáját, ahol kötelező átvételi osztályvezetőként, később pedig piacműködtetési igazgatóként dolgozott. 2018-ban a KOM Központi Okos Mérés Zrt., a MAVIR ZRt. egyik leányvállalatának vezérigazgatója is volt.

Az elmúlt évtizedben, Vajta úr számos, a villamosenergia-piaccal kapcsolatos projektben vett részt. A HUPX első alkalmazottjainak egyikeként, fontos szerepet játszott a HUPX Zrt. mint vállalat létrehozásában, és közreműködött a tőzsde másnapi és a fizikai határidős piacainak megalkotásában. Szintén részt vett a CZ-SK-HU és a 4M MC (CZ-SK-HU-RO) másnapi piac-összekapcsolás, valamint az XBID LIP15 projektekben. Piacműködtetési igazgatóként számos nemzetközi együttműködésben képviselte a MAVIR-t, mint az Egységes Másnapi Piac-összekapcsolás (Single Day-Ahead Coupling - SDAC) és az Egységes Napon Belüli Piac-összekapcsolás (Single Intraday Coupling - SIDC), a Core kapacitásszámítási régió (Core Capacity Calculation Region – Core CCR) és a Core áramlásalapú piac-összekapcsolási (FB MC) projektek, illetve a DE-AT-PL-4MMC („Interim Coupling”) projekt, továbbá aktívan részt vett az ENTSO-E különböző munkacsoportjaiban is.

Dr. Vajta Mátyás nyolc év után ismét visszatér a HUPX-hez, ezúttal, mint HUPX Magyar Szervezett Villamosenergia-piac Zrt. vezérigazgatója.

 

A korábbi vezérigazgató, Tóth Péter, lemondása után Istvánffy György, a Piacfejlesztési Vezető töltötte be a Megbízott Vezérigazgatói posztot a 2020. június 1-től 2020. július 31-ig tartó időszakban, aki Piacfejlesztési Vezetőként folytatja munkáját a cégnél.  A MAVIR ZRt., mint anyavállalat és a HUPX Csoport nagyra értékeli Istvánffy úr készségességét és közreműködését ebben az átmeneti időszakban.

 

A HUPX Magyar Szervezett Villamosenergia-piac Zrt., a szervezett magyar spot energiapiac üzemeltetője idén ünnepeli 10. évfordulóját. A HUPX 2010. július 20-án a MAVIR ZRt. leányvállalataként, 11 taggal a Másnapi piacán kezdte meg működését. Az elmúlt tíz évben a HUPX egy elismert energiatőzsde-üzemeltető vállalatcsoporttá nőtte ki magát, megalapította a sikeresen működő magyar szervezett spot földgáz piacot (CEEGEX), és a magyar villamosenergia- és földgáz határidős termékek szabályozott piacát (HUDEX).