HUPX

Energy Business Motion

FARCROSS: Innovatív demonstrációs projekt a HORIZONT 2020 kutatás-fejlesztési keretprogram részeként


     

Projekt időtartama: 2019. október 1. – 2023. szeptember 30.

Az Európai Unió energiapolitikájának egyik fontos alappillére az egységes európai energiapiac kialakítása, melyet kereskedelmi verseny serkentése, és közvetetten az ellátás biztonság növelése érdekében összehangolt szabályozási keretek és kereskedelmi rendszerek, valamint piac alapú támogatások jellemeznek.

A FARCROSS (regionális határkeresztező villamosenergia-átvitel elősegítése innováció révén, Grant Agreement szám: 864274) projekt olyan innovatív fejlesztéseket támogat,  melyeken keresztül a rendelkezésre álló határkeresztező kapacitások jobban kihasználhatók, ezáltal erősítve a nemzetközi villamosenergia-kereskedelmet.

A konzorcium 31 partnerből áll, köztük megtalálhatóak az átviteli rendszerirányítók, elosztói hálózat üzemeltetők, piacműködtetők, szolgáltatók és gyártó cégek.

1. ábra: A FARCROSS projektben résztvevő országok

A FARCROSS projekt keretében 3 innovatív platformot fejlesztenek (1. ábra). A HUPX a szervezett villamos energia piac szakértőjeként a DEMO C új, ko-optimalizációt megvalósító algoritmus szállítandó vonatkozásában adja közreműködését, , illetve a hozzátartozó piaci dizájn megalkotását tűzte ki céljául (OPTIM-CAP DEMO).

A ko-optimalizáció új lehetőséget biztosít a piaci résztvevők számára a tartalék-és energiapiacokon történő együttes ajánlatadásra, illetve azok határkeresztező lekereskedésére, melyet már EU is aktívan vizsgál (ACER decision 12/2020).

2. ábra: Új termékek a FARCROSS projektben

A projektmunka jelenlegi státusza szerint a piacösszekapcsolást megvalósító algoritmus fejlesztése folyamatban van, futtatása 2021 Q4 során esedékes.

A HUPX az új piaci dizájn kialakítása során szakértelmet biztosít a meglévő piaci feltételeknek megfelelően, adatokat szolgáltat az új platform jelenlegi gyakorlattal és EU-s elvárásokkal történő összehangolása érdekében, továbbá a demonstráció IT szolgáltatójaként jelenik meg.

További információ elérhető: https://farcross.eu/

A FARCROSS fejlesztéseiről bővebben: FARCROSS Webinar Innovative solutions for increased regional cross-border cooperation a complete success - FARCROSS