HUPX

Energy Business Motion

FARCROSS: Innovatív fejlesztések az egységes európai energiapiacért


     

Az Európai Unió energiapolitikájának egyik fontos alappillére az egységes európai energiapiac kialakítása, melyet összehangolt szabályozási keretek és kereskedelmi rendszerek, valamint piac alapú támogatások jellemeznek.

Ezen célok elérése érdekében, a Horizon 2020 európai uniós támogatású program részeként indult el a FARCROSS (regionális határkeresztező villamosenergia-átvitel elősegítése innováció révén, Grant Agreement szám: 864274) projekt, mely innovatív fejlesztéseivel a határkeresztező villamosenergia-kereskedelmet támogatja.

A kiterjedt és egységes európai energiapiac megteremtése növeli a piaci szereplők számát, így serkenti a köztük lévő versenyt, valamint támogatja a rendszerbiztonságot, mivel több forrást biztosít a fogyasztói igények fedezésére. A fejlesztések célja a villamos energia áramlás akadálymentességének garantálása a tagállamok között, a jelenlegi, tagállamokon belüli gyakorlathoz hasonlóan.

A FARCROSS projektben a fenti célt támogató fejlesztéseket folytatnak az egységes és modern összekapcsolt európai energiapiac megteremtésének érdekében. A munkálatokban a villamosenergia-termelési értékláncban érintett szereplők vesznek részt. A konzorcium 31 partnerből áll, köztük megtalálhatóak az átviteli rendszerirányítók, elosztói hálózat üzemeltetők, piacműködtetők, szolgáltatók és gyártó cégek.

A HUPX, mint áramtőzsde, egy új ko-optimalizált algoritmus kifejlesztésében vesz részt, mely Európában egyedülálló módon lehetőséget ad a határkeresztező szabályozási tartalékra és energiaértékesítésre vonatkozó ajánlatok együttes benyújtására. A termékfejlesztés során a HUPX feladata a jelenlegi piaci körülményekhez kapcsolódó szakértelem biztosítása, valamint adatszolgáltatás.

A projektmunka jelenlegi státusza szerint az új piaci dizájnt nyár végére véglegesítik.  

Projekt időtartama: 2019. október 1. – 2023. szeptember 30.

További információ a FARCROSS projekt újdonságaival kapcsolatban a projekt honlapján érhető el: https://farcross.eu/