HUPX

Energy Business Motion

Magyar vezetéssel egyesül a magyar és a szerb áramtőzsde


     

A MAVIR és a HUPX együttműködési megállapodást írt alá a régiós villamosenergia-piac erősítése érdekében

Budapest / Belgrád / Párizs, 2018. Február 7.: Együttműködési megállapodást írtak alá a magyar villamos energia szervezett piacot működtető HUPX Zrt., a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt., a szerb áramtőzsde (SEEPEX, South East European Power Exchange) és a szerb rendszerirányító (EMS), valamint a párizsi székhelyű EPEX Spot (European Power Exchange) vezetői, amelyben egy közös, régiós áramtőzsde létrehozását tűzték ki célul.

Az ötoldalú megállapodásban a felek a magyar aznapi és másnapi piacot üzemeltető HUPX és a szerb másnapi piacot üzemeltető SEEPEX áramtőzsdék összeolvadásával egy közös vállalat létrehozását kezdeményezték. A közös vállalat Budapest – Belgrád székhellyel fog üzemelni, és támaszkodik a nyugat-európai áramtőzsdék integrációjában tapasztalatot szerzett EPEX Spot szakértelmére. A felek közös célja, hogy az új tőzsde meghatározó szerepet töltsön be a régió piacainak integrációjában.

„Közös vállalat létrehozásával hatékonyabbá tehető a piaci integrációs folyamat, egyúttal segít megőrizni azt a domináns pozíciót, amelyet a HUPX Kelet-Közép Európában már kivívott magának” – nyilatkozta Tóth Péter, a HUPX Zrt. vezérigazgatója.

A magyar-szerb közös vállalatban rendszerirányítók, a magyar MAVIR és a szerb EMS mellett az EPEX Spot vesz részt alapító részvényesként.

A felek hangsúlyozták, hogy a kezdeményezés nyitott akár új partnerek csatlakozására is a régió árampiacainak fejlesztése érdekében. 

 

További információ:

Lobenwein Júlia

HUPX – Értékesítési vezető

E-mail: media@hupx.hu

Phone: +36 1 304 1098