HUPX

Energy Business Motion

Megerősítették az XBID projekt második bővítés éles indulásának időpontját 2019 novemberére


     

Az egységes európai napon belüli piac-összekapcsolás (European Single Intraday Coupling - SIDC) és a helyi megvalósítási projektek megerősítették a második bővítés éles indulásának időpontját 2019 novemberére. A jelenlegi bővítés során 7 új ország csatlakozik a piac-összekapcsolásban már résztvevő 14 országhoz.

A kijelölt villamosenergia-piac üzemeltetők (Nominated Electricity Market Operators - NEMOs) és az átviteli rendszerirányítók (Transmission System Operators - TSOs) megerősítették az egységes európai napon belüli piac-összekapcsolás és két további helyi megvalósítási projekt éles indulási időpontját november 19-ére, november 20-ai első szállítási nappal.  A céldátumok megerősítését megelőzte a sikeres tesztelés és az első piaci teszt periódus. A projekt november 19-ei indulásának feltétele az élesítéshez szükséges előkészületi munkák elvégzése.

Egy újabb fontos lépés az egységes integrált európai napon belüli piac felé, hogy az élesítés után két helyi megvalósítási projekten keresztül a következő országokkal fog kiegészülni a villamosenergia folyamatos kereskedése: Bulgária, Horvátország, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovénia. A fenti országok csatlakoznak a piacösszekapcsolásban már résztvevő országokhoz, melyek a következők: Ausztria, Belgium, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Lettország, Litvánia, Norvégia, Hollandia, Portugália, Spanyolország and Svédország. A bővítés harmadik hulláma 2020 végére várható.

Az egységes európai napon belüli piac-összekapcsolás egy közös informatikai rendszeren alapul, melynek részei a Közös Ajánlati Könyv (Shared Order Book), a Kapacitás Kezelő Modul (Capacity Management Module CMM) és Szállítási Modul (Shipping Module). A rendszer lehetővé teszi a piaci résztvevők által egy ajánlati zónában feladott ajánlatok párosítását másik ajánlattételi zónákban hasonlóan benyújtott ajánlatokkal szemben a projekt által lefedett piaci területeken, amennyiben rendelkezésre állnak a szükséges átviteli kapacitások. A napon belüli megoldás támogatja az explicit kapacitás kiosztást a horvát/szlovén és francia/német határokon, valamint az implicit folyamatos kereskedést összhangban az EU által meghatározott célmodellel.

Az európai szintű napon belüli piac-összekapcsolás kulcsösszetevője az Európai Belső Energia Piac megvalósításának. Az időjárás vezérelt megújuló termelő kapacitások térnyerésével a napon belüli piacok összekapcsolása egyre fontosabb szerepet tölt be a piaci szereplők egyensúlyának megvalósításában. Az egységes európai napon belüli piac-összekapcsolás célja, hogy növelje a napon belüli kereskedés általános hatékonyságát.