HUPX

Energy Business Motion

Sikeresen csatlakozott az XBID projekthez a HUPX és a MAVIR


     

November 19-én a HUPX és a MAVIR sikeresen csatlakozott az XBID-hez, az Egységes Európai Piacösszekapocsolási megoldáshoz. Magyarország a bővítés második hullámában, hat másik országgal közösen integrálódott a piacösszekapcsolásba, a már résztvevő további tizennégy ország mellé. Az összekapcsolás egy további fontos lépést jelent az egységes integrált európai napon belüli piac felé.

Az integrációs projekt eredményeként november 19-én 21:56 órakor a határkeresztező kereskedési kapacitások megjelentek a képernyőn és a tényleges kereskedés kezdetét vette a HUPX napon belüli piacán. A kereskedés első fél órájában már 167 kötés született a következő napra 784 MWh mennyiségben. Az elérhető átviteli kapacitások – melyeket a MAVIR, illetve a szomszédos átviteli rendszerirányítók biztosítanak – magasak voltak minden szomszédos ajánlattételi zóna határán, így a HUPX napon belüli piacán leadott ajánlatok hamar ellenoldali ajánlatra találtak más piaci területekről és az összekapcsolt ajánlati könyv telített lett, szűk spread-del.

A csatlakozási folyamat gördülékenyen, a kereskedést hátráltató különösebb fennakadások nélkül zajlott le mind a HUPX, mind pedig a MAVIR oldalán a két Társaság üzemeltetési csoportjainak beszámolói szerint. A MAVIR az átviteli rendszerirányító szerepe mellett a HUPX napon belüli piaci integrációját, mint felelős fél (szállítmányozó) is támogatta a határkeresztező tranzakciók teljesítése érdekében. A felek a csatlakozást együttesen kiemelkedő sikernek értékelik, különösen mivel a kereskedés első fél órájában kereskedett volumen mértéke már közel háromszorosa volt annak az átlagos kereskedési mennyiségnek, amelyet a HUPX napon belüli piacán az XBID csatlakozás előtt realizált.

Ebből adódóan a két Társaság közös álláspontja, hogy az XBID-hez történő csatlakozás új perspektívát nyit a magyar napon belüli villamosenergia piac számára, és kiváló fejlődési lehetőséget jelent a piaci likviditás szempontjából is.