HUPX

Energy Business Motion

TRINITY: Egységes villamosenergia-piac kialakítása Délkelet-Európában


     

Az Európai Unió energiapolitikájának alapvető célja az ellátásbiztonság, versenyképesség és fenntarthatóság együttes megvalósítása. Az ellátásbiztonságot, vagyis a végfelhasználók folyamatos és minőségi ellátását, a villamosenergia-rendszer stabilitását komolyan terhelő események bekövetkezése esetén is szükséges biztosítani. Pótolni kell tehát a kiesésből fakadó kiegyenlítő energia mennyiséget, akár a szomszédos országok bevonásával is. Annak ellenére, hogy a piacösszekapcsolás kiemelt fontosságát már hosszú ideje hangsúlyozza az Európai Unió, Nyugat-Európa és a skandináv államok a piacösszekapcsolás folyamatában előrébb járnak, mint Délkelet-Európa országai.

A TRINITY (regionális határok átviteli rendszerének fejlesztése intelligens piaci technológia segítségével, Grant Agreement szám: 863874) projekt a Horizon 2020 program részeként az EU tagállamok és az EU-n kívüli országok napon belüli piacösszekapcsolását célozza meg, ezzel is támogatva Délkelet-Európában a megújulók és a különböző okos technológiák elterjedését.  

A konzorcium 19 partnerből áll, piacüzemeltetőket, átviteli rendszerirányítókat, kutatókat is beleértve.

A HUPX, mint a szervezett villamosenergia-piac szakértője vesz részt a projektben, támogatva a piacösszekapcsolást a régióban. A Társaság közreműködik továbbá a kapcsolódó termékfejlesztésben, saját meglévő szolgáltatásait és termékeit innovatív fejlesztésekkel kiegészítve.

Projekt időtartama: 2019. október 1. – 2023. szeptember 30.

További információ a TRINITY projekt újdonságaival kapcsolatban a projekt honlapján érhető el: http://trinityh2020.eu/