HUPX

Energy Business Motion

TRINITY: Két új összekapcsolt intraday aukció demonstrálása a délkelet-európai régióban


     

Projekt időtartama:  2019. október 1. – 2023. szeptember 30.

Az egységes villamosenergia-piac megteremtése egy az Európai Unió legnagyobb kihívásai közül. A TRINITY projekt célja (Grant Agreement No 8638742, regionális határok transzmissziós rendszerének fejlesztése intelligens piaci technológia segítségével) az EU tagok és EU-n kívüli országok közötti integráció támogatása piac-összekapcsolást megvalósító megoldásaival.

A TRINITY egy egységes európai piacot támogató keretrendszer fejlesztését célozza meg, mely hozzájárul a határkeresztező kereskedelem, gazdasági verseny és biztonságos rendszerellátás kitűzéseihez, serkentve a transzparens működést. A projekt részeként a délkelet-európai régió felzárkóztatására vonatkozó követelménylista is meghatározandó.

A konzorcium 19 partnerből áll, köztük a NEMO-k, átviteli rendszerirányítók, RSC-k, kutatóközpontok, megújuló energiaforrások és technológiai szolgáltatók.

1. ábra: A demonstrációban résztvevő országok

TRINITY projekt összesen 4 különböző funkciójú modulból tevődik össze.

A HUPX a szervezett villamosenergia-piac szakértőjeként a TRINITY MARKET COUPLING FRAMEWORK szállítandó fejlesztésében vesz részt, mely a határkeresztező intraday energiakereskedelmet támogatja. Ennek keretében 2 új összekapcsolt intraday aukció kerül bemutatásra Magyaroroszág és Szerbia között, az uniós IDA projekt vonatkozásában megadott feltételekhez igazítva (ACER Decision 4/2020, 5/2020).

2. ábra: TRINITY termékek

A projekt résztvevői már lefektették a projekt alapjait, és leírták a különböző tesztelési szcenáriókat, a következő időszakban a javasolt fejlesztések kidolgozása van folyamatban a demonstrációhoz.

A projekt jelenlegi státusza szerint az új piaci dizájn kidolgozása folyamatban van, véglegesítése Q3 2021 során várható, majd a piacösszekapcsolás demonstrációja is kezdetét veszi az idei év során.

A termékfejlesztési feladatok mellett a projekt partnerek elkészítettek egy, a jelenlegi villamosenergia-piacokat leíró tanulmányt is. A tanulmány különösen a nemzeti ID- és tartalékkereskedést vizsgálja. A fejlesztésekhez megfelelő alapot ad annak áttekintése, hogy a meglévő aukciós és folyamatos kereskedési mechanizmusok, hogyan befolyásolják a tervezett aukciót.

2021. március 2-4 között a TRINITY fejlesztései bemutatásra kerültek a  BRIDGE General Assembly konferencián.

További információ a TRINITY projekt újdonságaival kapcsolatban a projekt honlapján érhető el: http://trinityh2020.eu/