HUPX

Energy Business Motion

A GO piacról

A SZÁRMAZÁSIGARANCIA-PIACOKRÓL

A HUPX 2022 első felében tervezi elindítani a származási garancia (GO, avagy guarantees of origin) piacát.

A származási garancia olyan forgalmazható, elektronikus tanúsítványt jelöl, amelynek kizárólagos rendeltetése a végső fogyasztó felé annak bizonyítása, hogy az általa fogyasztott energia egy meghatározott részét vagy mennyiségét megújuló energiaforrásokból állították elő. A származási garanciák a termelés után jegyezhetők be, tehát kereskedelmük a fizikai termékektől elválik, utólagos. A származási garanciák piacának kínálati oldalán ennek megfelelően a megújuló erőművek találhatók, akik az energia értékesítése mellett kérhetik a garanciák bejegyzését. Az EU ambiciózus célokat fogalmaz meg mind kínálati, mind keresleti oldalon, így a bővülő megújuló kapacitások a kínálati oldal bővüléséhez vezetnek.

A származási garanciák vásárlói első sorban olyan vállalatok, melyek elkötelezettek a zöld energia felhasználásában növelve ezzel a marketing és PR értékeiket, közvetve pedig a termékeik, szolgáltatásaik értékét. Az ilyen vállalatoknak jelenleg három lehetősége van arra, hogy igazolja zöld fogyasztást:

1) Saját termelői kapacitást hoz létre, ez jelentős technikai korlátokkal jár;

2) Hosszú távú villamos energia vásárlási, úgynevezett PPA (Power Purchase Agreement) szerződést köt egy megújuló erőművel, ez jelentős ár és mennyiségi kockázattal jár;

3) Származási garanciát vásárol a villamos energiától elkülönülten, utólag, ezáltal csökkentve a fenti kockázatokat.

Az európai szervezett GO piacok szerepe

A származásigarancia-tanúsítványok kiállítása és törlése mellett azok kereskedelme napjainkban egyre fontosabbá válik. Olaszországot és Franciaországot követően új piacok jelentek meg Európa térképén, mint Luxemburg, Horvátország, Szlovákia és Portugália, amelyek a KÁT rendszerből származó tanúsítványok aukciójával foglalkoznak. Ezeknek a platformoknak a megjelenésével a piaci szereplők transzparens árjelzéseket kapnak, ahogyan az a villamos energia piacok esetében is történik. Új országok, köztük Magyarország is elkezdte saját származási garancia piacának felépítését, amíg számos más ország is hasonló fejlesztéseket tervez. Ezek a szervezett, transzparens kereskedelmi platformok a likviditás növekedését szolgálják, valamint a bilaterális és OTC tranzakciók helyettesítő termékeként funkcionálnak.

GO piacok Közép-Európában

A villamosenergia-piacokhoz hasonlóan, a közép-európai származásigarancia-piacok nyugat-európai mintákat követnek. A közelmúltban számos közép-kelet-európai ország, úgymint Szerbia, Csehország és Bulgária csatlakozott az Association of Issuing Bodies (AIB) szövetséghez, míg Horvátország és Szlovákia már elindította saját szervezett GO piacát. Kezdetben a GO piacokon nem volt megfelelő sem a likviditás, sem pedig az átláthatóság mértéke. További AIB tagságokkal azonban, melyek közül az egyik Magyarország, valamint a tervezett piacfejlesztésekkel Közép-Európa szerepe felértékelődhet, ahogyan az a villamosenergia-piacok esetében is megfigyelhető. A HUPX GO piaca tovább fogja erősíteni a KÁT rendszerből származó tanúsítványok szerepét az európai ellátási láncban.

 • MAGYARORSZÁG LEHETŐSÉGEI

  A Nemzeti Energiastratégia 2030 alapján a megújuló energiatermelés felfutására lehet számítani, míg keresleti oldalon a zöld energia iránti felhasználási igény a HUPX és a CEEGEX várakozásai szerint egyre hangsúlyosabb lesz. Ezzel összecseng, hogy a GO piac az EU-ban is fokozatosan nőtt az elmúlt évtizedben.

  Volumes are displayed in TWh

  Source: AIB

  Magyarországra fókuszálva a hazai szél-, illetve napenergia-termelés túlnyomó része még a KÁT rendszerben történik, ezért első fázisban erre a termelői csoportra építi a HUPX a hazai szervezett GO piacot. 2020-ban a KÁT nap- és szélerőművi termelés 2 TWh-s nagyságrendben történt. Bár ezen volumen EU szinten nem nagy, a régióban mégis meghatározó tud lenni. A HUPX egy aukciós piac elindítását tervezi, ahol a piac első fázisában a MAVIR, mint a KÁT átvevője értékesíti a KÁT utáni származási garanciákat. Mindezt előkészítette a 2021 nyarán hatályba lépett VET módosítás, mellyel a hazai szervezett származásigarancia-piac működtetését a HUPX fogja elkezdeni. A HUPX elkezdte egy olyan aukciós algoritmus implementálását, mely a lehető legnagyobb bevétellel hozzájárul a KÁT kasszához, ezáltal növeli a társadalmi jólétet.

 • HUPX GO PIAC

  A HUPX feladata lesz a szervezett GO piac működtetése kapcsán az is, hogy a piaci szereplők transzparensen, anonim módon és diszkriminációmentesen kereskedhessenek. A HUPX új funkcióként a klíring, ügyletkiegyenlítés és -garantálás kapcsán is szolgáltatásokat tervez nyújtani a vevői és az eladói oldalon egyaránt.

  1. fázis: KÁT GO aukciók a HUPX GO piacán

  Kereskedési forma:

  aukció

  Elérhető technológiák:

  nap- és szélerőműből termelt, illetve egyéb KÁT

  Eladó:

  MAVIR (TSO / állam)

  Vevők:

  GO kereskedők / végfelhasználók

  Piac becsült mérete:

  1,9 TWh KÁT szél- és napenergia termelés Magyarországon (2020)

  Tagság az Association of Issuing Bodies (AIB) szövetségben

  A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2020 végén benyújtotta tagsági kérelmét az Association of Issuing Bodies (AIB) szövetségbe.

  Az AIB tagság előnyei:

  • Harmonizált nemzetközi GO kereskedelem
  • Fokozott láthatóság a zöld piacokon
  • Gyorsabb GO bejegyzés és átruházás
  • A nemzetközi szereplőknek köszönhetően magasabb likviditás

   

   Tervezett megvalósítás:

  piaci modell véglegesítése

  2021 Q3

  informatikai fejlesztés

  2021 Q4 – 2022 Q1

  tagi tesztelések

  2022 Q1

  éles indulás

  2022 H1

  2. fázis: Nem KÁT aukciók a HUPX GO piacán

  Bővebb információ a későbbiekben lesz elérhető.

 • JÖVŐKÉP

  A hazai KÁT GO aukción túl, a piacfejlesztés több fázisból állhat. A származásigarancia-piac létrehozása egy jó lehetőség a HUPX Csoport számára, hogy belépjen a zöldenergia-piacra. Később, a RED II és a várhatóan 2021-ben megjelenő gáz dekarbonizációs csomag nyomán Magyarországon teret nyerhetnek a gáz származási garanciák is, így a HUPX után a CEEGEX is bekapcsolódhat a GO piacra.