HUPX

Energy Business Motion

2022. évi eredményeink


     

Éves riportunk elérhető

A HUPX spot piacai 2022-ben is kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, melyet számos rekord koronázott.

A HUPX másnapi piac teljes éves forgalma 27 081 GWh volt, ami 3%-os csökkenést jelent 2021-ben realizált 27 859 GWh-hoz képest. Az előző év kiemelt eredménye volt az áramlás alapú Core másnapi piac-összekapcsolás elindulása, melynek jelentős hatása volt a régiós áramlásokra és kereskedett mennyiségekre, ami 2022. június 8-án sikeresen megtörtént. A projekt révén lehetővé vált 13 ország, köztük Magyarország másnapi villamosenergia piacainak optimalizálása az áramlás alapú kapacitásszámítási mechanizmus révén. A másnapi piac tavalyi évének legsikeresebb hónapja február volt, amikor rekordot ért el a havi kereskedett mennyiség 2 759,91 GWh-val és a napi forgalom 115,367 GWh kereskedett mennyiséggel február 17-én.

A HUPX napon belüli piacán kimagaslóan megnőttek a kereskedett mennyiségek 2022-ben. Az Egységes Napon-belüli Piac-összekapcsolás (SIDC) negyedik hulláma sikeresen lezajlott, melynek keretén belül Görögország és Szlovákia csatlakozott a piac-összekapcsoláshoz. Ezzel az új mérföldkővel a napon-belüli (Intraday) kereskedelem 25 országra bővült ki az SIDC-nek köszönhetően 2022.november 29-én. A napon belüli piacon összesen 4 319 GWh-t kereskedtek 2022-ben, ami 71%-os növekedést jelent a 2021-ben elért 2 529 GWh-hoz képest. Az ID piac legmagasabb volumene az éven belül májusban volt, amikor mind havi (412,984 GWh), mind pedig napi viszonylatban rekordot produkált, utóbbit május 11-én 21,432 GWh kereskedett mennyiséggel.

A tőzsde 8 új tagot regisztrált a napon belüli piacon, míg a másnapi piachoz 9 új tag csatlakozott 2022-ben.

A HUPX árampiacok éves riportja az alábbi linken keresztül érhető el:

Havi és éves riportok - HUPX

2022-ben bevezetésre került negyedéves hírlevelünk

Hírleveleink tájékoztatást nyújtanak az elmúlt időszak eredményeiről, illetve a közeljövő aktualitásairól a HUPX Zrt. által üzemeltetett villamosenergia-piacaival, a CEEGEX Zrt. által üzemeltetett gázpiacaival és a HUDEX Zrt. gáz és áram piacaival kapcsolatosan, információval szolgálnak a piaci fejlesztésekről, valamint hasznos olvasmányokat és videókat kínálnak. Bízunk benne, hogy hírleveleink segítséget nyújtanak a számos csatornán áramló információ-bőségben történő eligazodásban. Amennyiben a jövőben egy forrásból szeretne értesülni a legfontosabb gázpiaci és/vagy árampiaci hírekről, és szeretné megkapni a hírleveleinket közvetlenül postafiókjába, kérjük, hogy iratkozzon fel az alábbi oldalon. Feliratkozáskor lehetősége van megjelölni, hogy mely szegmens hírlevelét szeretné megkapni (áram és/vagy gáz):

Hírlevél feliratkozás