HUPX

Energy Business Motion

A Core FB MC piacmodell kész


     

Áramlásalapú piac-összekapcsolás kerül megvalósításra a Core kapacitásszámítási régióban

Bécs, Brüsszel, Zágráb, Prága, Párizs, Berlin, Budapest, Luxemburg, Amszterdam, Varsó, Bukarest, Pozsony, Ljubljana

2019 Április 17.

A Bizottság kapacitásfelosztásra és a szűk keresztmetszetek kezelésére vonatkozó iránymutatás létrehozásáról szóló 2015/1222 EU rendelet (CACM rendelet) 20. cikkének értelmében a Core kapacitásszámítási régióban (Core CCR) másnapi időtávon áramlásalapú piac-összekapcsolást kell megvalósítani. A Core áramlásalapú piac-összekapcsolási projektben résztvevő projektpartnerek véglegesítették megvalósításra kerülő piacmodellt. A Core áramlásalapú piac-összekapcsolás indulási időpontja a Core CCR-ben a jelenlegi tervek szerint 2020 negyedik negyedéve.

Az egységes másnapi piac-összekapcsolás Közép-Nyugat-Európában (CWE), amely Ausztriát, Belgiumot, Franciaországot, Németországot, Luxemburgot és Hollandiát foglalja magában, jelenleg áramlásalapú piaci-összekapcsolással történik.

A Core áramlásalapú piac-összekapcsolási projekt által a Core CCR valamennyi határa a CACM rendelet keretében kidolgozott áramlásalapú kapacitásszámítási módszertan alapján fog összekapcsolódni.

 

A Core áramlásalapú piac-összekapocslás projektről

A Core áramlásalapú piac-összekapcsolási projekt elősegíti az egységes másnapi piac-összekapcsolás (SDAC) keretében az áramlásalapú másnapi piac-összekapcsolás kidolgozását és megvalósítását a teljes Core kapacitásszámítási régióban (Core CCR). A Core CCR a következő EU-tagállamok ajánlattételi övezeteinek határaiból tevődik össze: Ausztria, Belgium, Horvátország, Csehország, Franciaország, Németország, Magyarország, Luxemburg, Hollandia, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia.