HUPX

Energy Business Motion

A határidős áram és gáz termékek kereskedése már a HUDEX-en érhető el


     

Megkezdte működését a HUDEX Magyar Derivatív Energiatőzsde Zrt., melyen már az induláskor 24 tag kereskedett. A HUPX csoporthoz tartozó platformon a határidős villamos energia és földgáz ügyletek kereskedése zajlik.  Az új tőzsde bevezetése a vállalatcsoport azon kiemelt célját támogatja, hogy a magyar határidős energiapiacok ahogy eddig, a jövőben is referenciaárként szolgáljanak a balkáni régióban.

2018. január 3-án lépett életbe a MiFID II (Markets in Financial Instruments Directive) szabályozás, amelynek egyik célja a befektetési szolgáltatók transzparens működése. Az ezidáig a szervezett villamos energia piacot működtető HUPX Zrt. és a szervezett földgáz piacot működtető CEEGEX Zrt. futures piacain (PhF) elérhető határidős villamos energia és földgáz ügyletek is a MiFID II. hatálya alá tartoznak, így ezen termékek kereskedése már a HUDEX Zrt keretein belül, az MNB felügyelete alatt történik.

A HUDEX-en a magyar áram és gáz egy helyen, egy tagsággal  elérhető, az áram esetében pedig opcionális fizikai leszállítás is kérhető. Az ajánlatokat az Európa szerte ismert és megbízhatónak tekintett Trayport GlobalVision platformján lehet  megtenni, az elszámolóház szerepét a villamos energia ügyletek tekintetében a European Commodity Clearing AG (ECC)  tölti be, a földgázpiaci ügyletek esetében ugyanezt a tevékenységet a Keler Zrt. látja el. A másnapi és napon belüli áram termékek továbbra is a HUPX-en, míg a spot gáz termékek kereskedése a CEEGEX-en lesznek elérhetőek.