HUPX

Energy Business Motion

Az első többeladós páneurópai Szervezett Származási Garancia Piac elindult!


     

Az első többeladós aukció a mai napon zajlik

A HUPX Zrt. 2022. szeptember 20-án tartja Európa első olyan származási garancia aukcióját, amelyen bármely AIB tagországban aktív piaci szereplő számára adott az eladóként történő részvétel lehetősége.

A HUPX Zrt. 2022. június 14-én indította el Magyarország első szervezett származási garancia piacát. Az új piactér elsődleges szerepe az, hogy a megújuló energia tanúsítványok kapcsán az eddig hazánkban kétoldalú ügyletek kötése mellett transzparens szervezett piaci kereskedési lehetőséget biztosítson, és egyben árjelző funkciót is lásson el, amely hozzájárul a magyar energiapiac fejlődéséhez, azon belül is a megújulók térnyeréséhez.

A júniusi aukciók során a kínálati oldalon egy eladó, a magyar KÁT termelés átvevője, a MAVIR ZRt., valamint 20 vevő állt a HUPX Zrt. piacán. A szeptember 20-i aukcióval kezdődően a piactér kínálati oldala bővült ki, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi 27 tag mindegyike lehetőséget kap származási garanciák eladására is. Ezzel a HUPX Zrt. a kontinensen először előteremtette a páneurópai kereskedési lehetőséget szervezett származási garancia piacán. Az elérhető technológiák köre magában foglalja a nap- és szélerőműből termelt, illetve a biogáz, geotermikus energia, vízenergia, depóniagáz, hulladék energiaforrásokat.

Az aukció adatainak publikálására a mai napon, 16 órakor kerül sor a HUPX Zrt. honlapján.

Bővebb információ a szervezett származási garancia piacról: A GO piacról - HUPX