HUPX

Energy Business Motion

Sikeresen lezajlott a negyedik páneurópai GO aukció


     

Az aukcióra 2022. december 20-án került sor

A negyedik aukción a korábbi trenddel ellentétben a származási garanciák árai csökkentek, a magyarországi és horvátországi GO-k mennyiséggel súlyozott átlagára 6,35 EUR/MWh-ot ért el, ennek ellenére a kereskedett mennyiség hasonlóan alakult a novemberi aukcióhoz. Mindez mutatja a továbbra is jelentős keresletet a zöld energia iránt, ugyanakkor szervezett piacunkon először csökkent a korábbi aukciókhoz képest a súlyozott átlagár.

A legnagyobb likviditással büszkélkedhető piacon a kereskedett mennyiség 274 902 MWh volt, a felajánlott AIB sztenderd származási garanciák 61%-a elkelt. Az aukción rekordszámú, összesen 20 piaci szereplő vett részt. A szeptemberi aukción norvég és magyar GO-k, az októberi aukción francia és magyar GO-k, a novemberi aukción kizárólag magyar GO-k, míg a 2022. évet záró, decemberi aukción magyar és horvát GO-k keltek el, ugyanakkor a felkínált volumenek között ezúttal is megjelentek a francia volumenek.

A HUPX Zrt. 2022. szeptember 20-án tartotta Európa első olyan származási garancia (GO) aukcióját, amelyen bármely AIB tagországban aktív piaci szereplő számára adott volt az eladóként történő részvétel lehetősége. Az első páneurópai Szervezett Származási Garancia Piac működtetője, a HUPX Zrt. ezt követően havonta tart aukciót, így a második aukcióra október 18-án, a harmadikra november 22-én, míg a negyedikre december 20-án került sor. 

A következő aukció időpontja: 2023. január 17.

Decemberi aukció részletes eredményeit az alábbi linken tekintheti meg: GO Piaci adatok

Bővebb információ a szervezett származási garancia piacról: A GO piacról - HUPX